Vücuttaki yağ oranının artması kadar bu yağlanmanın hangi bölgede olduğu da önemlidir. Bireylerin vücuttaki yağlanma bölgeleri farklılık gösterebilir. Bunun genetik yapı, yaşam tarzı gibi bir çok sebebi vardır.
Bel çevresindeki yağlanma abdominal obezite olarak adlandırılır ve vücudun diğer bölgelerindeki yağlanmalardan daha risklidir. Bu bölgedeki yağlanma metabolik sendrom hastalığının en gözle görülür belirtisidir. Organların çevresinde yağlanma olduğu için de bir çok hastalıkla ilişkilidir.
Düz bir zeminde, dik pozisyondaki kişinin göbek deliğinin üst kısmından esnemeyen bir mezuranın tam bir tur sarılması ile ölçülür.
Ölçüm esnasında göbek içeri çekilmemeli, nefes verdikten sonra ve muzura çok sıkılmadan ölçüm yapılmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre:
Kadınlarda (Bel Çevresi)
60-79 cm: Normal
80-87 cm: Risk
88 cm ve üzeri: Yüksek riskli
Erkeklerde (Bel Çevresi)
70-93 cm: Normal
94-101 cm: Risk
102 cm ve üzeri:Yüksek risk
Kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm kritik noktadır.
Bir mezura ile düzenli ölçümünü yapmak size tartıda ki rakamdan çok daha fazlasını ifade eder ve yaşam tarzınızda kalıcı değişikliklere gitmeniz gerektiğini haber verebilir.?
Merhaba, ben de maalesef direkt göbekten kilo alanlardanım. Sadece göbekte olan fazlalıklar için egzersiz yeterli olur mu? Yoksa diyet şart mı?
Merhabalar,
Beslenme alışkanlıklarınızda değişim yapmadığınız sürece tek başına egzersiz yeterli olmayacaktır. Ancak size özel hazırlanmış bir diyete ek olarak egzersiz alışkanlığı da edinmeniz daha kalıcı sonuç almanızı sağlar.
Ne yazıkki genelde ya normalin üst sınırında yada risk grubundayız
Bizde sadece tartıya bakıyoruz :)